Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet mælketænder
 

mælketænder

Hvorfor hedder de første tænder egentlig mælketænder?
af Ida Elisabeth Mørch, Nyt fra Sprognævnet, 2006/1, 01.03.2006.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvorfor hedder de første tænder egentlig mælketænder?

UdråbstegnSvar:

Ifølge opslaget om mælketand i Politikens Nudansk Ordbog med etymologi (3. udg., 2005) er ordet sammensat af mælk og tand, ligesom engelsk milktooth, tysk Milchzahn og fransk dent de lait. Betegnelsen for disse tænder ligner altså hinanden i nærtbeslægtede sprog. Det kan tilføjes at det også på polsk hedder zab mleczny 'tand'+'mælk'.

Der er altså en udbredt sproglig accept af at mælketænder har noget med mælk at gøre - men hvad? Godt nok lever det spæde menneskebarn af mælk de første 4-6 måneder, men mælketænderne har barnet indtil de erstattes af de blivende tænder mellem 6-7-års-alderen og 11-12-års-alderen. Nudansk Ordbog nævner (nyt i 3. udg., 2005) to mulige forklaringer på at tænderne har dette navn. Den ene er at "navnet kan skyldes at disse tænder, som er det første sæt man får i slutningen af det første leveår, har en 'mælket' blålig hvid farve, modsat den gulligt hvide farve som det senere sæt af blivende tænder har". Den anden forklaring er "at de kommer frem mens mange børn endnu dier hos deres mor". Den sidste forklaring er også den man giver i tyske etymologiske ordbøger, fx Kluges Etymologisches Wörterbuch der deutschen Sprache (23. udg., 1995): "Die ersten Zähne brechen durch, solange das Kind noch gestillt wird (also Milch bekommt)" (de første tænder bryder gennem mens barnet endnu ammes).

En hurtig undersøgelse viser at navnet (med elementerne 'mælk'+'tand') er udbredt i sprog fra forskellige dele af verden, så vidt vi kan se, fx i somali, vietnamesisk, det indiske sprog kalasha og ungarsk. På den baggrund virker den anden forklaring umiddelbart mest plausibel.

Hvis læserne kender til andre sprogs betegnelse for mælketænder, hører vi gerne om dem.

Uddybning:

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 30.03.2016 af Ida Elisabeth Mørch.