Du er her: Forside Råd og regler Artikler mv. Svar fra Sprognævnet KOL
 

KOL

Hvordan udtales lungesygdommen KOL/kol (kronisk obstruktiv lungesygdom)?
af Margrethe Heidemann Andersen, Dansk Sprognævns svarbase, 15.11.2011.

SpørgsmålstegnSpørgsmål:

Hvordan udtales lungesygdommen KOL/kol (kronisk obstruktiv lungesygdom)?

UdråbstegnSvar:

Den Danske Ordbog angiver udtalen der rimer på sol, men understreger at udtaleangivelsen ikke er normativ, jf. http://ordnet.dk/ddo/artiklernes-opbygning/udtale.

Der er således ingen fastlagt udtale. Både en udtale der rimer på sol og en der lyder som kold, kan bruges.

Man kan argumentere for at udtalen af vokalen skal følge den udtale man har i det uforkortede ord (obstruktiv), altså en meget åben, næsten å-agtig lyd. På den måde bliver forkortelsen udtalt fuldstændig som det danske ord kold. Denne udtale følger de almindelige udtaleregler for dansk.

Man kan også argumentere for at vokalen skal udtales med en mere tydelig o-lyd sådan at forkortelsen kommer til at rime på ordet sol. Denne mulighed skyldes en tendens til at man i visse tilfælde - bevidst eller ubevidst - foretager en alternativ udtale hvis der er en risiko for forveksling med et andet ord.

For eksempel foreskriver de almindelige udtaleregler egentlig at DAMP (diagnosen) og damp (luftart) udtales ens, altså som rimord til stamp og hamp. Men nogle personer udtaler forkortelsen DAMP uden stød for at holde den tydeligt adskilt fra det almindelige danske ord damp (luftart). Det samme kan gøre sig gældende for udtalen af KOL/kol.

  1. Svaret er givet af en nuværende eller tidligere ansat ved Dansk Sprognævn i forbindelse med nævnets svartjeneste. Ældre svar er opdateret så de overholder den gældende retskrivning. Redigeret til sproget.dk 10.12.2014 af Eva Skafte Jensen.