Du er her: Forside Temaer

Temaer

Her finder du tekster og videoklip om sproglige emner
Hvor mange dialekter findes der i Danmark? Hvem bander mest? Og hvad er sprogteknologi egentlig? Her kan du gå i dybden med en række forskellige sproglige temaer.

Bandeord

bandeord

Fuck, sgu og søreme! I manges ører lyder det grimt at bande – ikke desto mindre er bandeord helt uundværlige for de fleste af os. Her på siden kan du bl.a. få at vide hvilke slags bandeord vi har i dansk, og om unge bander mere end ældre.

Dansk tegnsprog

Udsnit af håndalfabetet_Danske Døves Landsforbund

Der er ca. 4.000 døve tegnsprogstalende i Danmark og i alt ca. 20.000 danskere (både døve og hørende) som kan dansk tegnsprog. I dette tema kan du bl.a. få mere at vide om sprogets historie, varianter i sproget og om tegnenes opbygning.

Dialekter

Bornholmsk, jysk og ømål er de overordnede dialektområder i Danmark. De omfatter hver især en række dialekter, fx østmønsk, sallingmål og himmerlandsk. Under temaet kan du også læse om regionalsprog, sociolekt, etnolekt og multietnolekt.

Hvad er sprog?

hvad er sprog

Dansk, finsk, volapyk, esperanto og tegnsprog. Alle er de eksempler på sprog. Men måderne de er opstået på, og midlerne man bruger når man udtrykker sig på dem, er vidt forskellige.

Navne

Navne

Navne er overalt i sproget, og vi bruger dem alle sammen hele tiden. I dette tema kan du læse om danske fornavne, mellemnavne, efternavne og stednavne gennem tiden.

Nye ord

nye ord

Mange nye ord har vi lånt fra andre sprog, fx bonsai, coach og macho. Andre er slet ikke nye, men eksisterende ord der får en ny betydning. Det er de såkaldte betydningslån hvor vi låner en betydning og ikke et ord, fx mus, virus og orm.

Ordenes oprindelse

etymologi

Læs om ordenes oprindelse, indbyrdes slægtskab og udviklingen af deres form og betydning.

Ord og bogstaver i tal

ord og bogstaver i tal

10.000, 100.000 eller 100.000.000? Har du nogensinde tænkt på hvor mange ord der er i dansk? Læs bl.a. mere om hvor mange ord der er i dansk, hvilke bogstaver der er de mest almindelige, og om der er flere ord i engelsk end i dansk.

Ordsprog

Ordsprog

Hvad er et ordsprog? Og hvordan adskiller det sig som sprogligt fænomen fra talemåder og andre faste forbindelser? Læs mere om hvordan ordsprogene er opstået, og hvilken rolle ordsprogene spiller i sproget i dag.

Slang

slang

Totalt crunch ('meget kedeligt', kendt fra nullerne), bred ymer ('fremragende', kendt fra 1980'erne) og at råbe på Ulrik ('at kaste op', kendt fra 1680'erne). Slang er ofte både kreativt og underholdende, og her på siden kan du læse mere om fænomenet.

Sproget på sociale medier

sociale-medier

'Sproget på de digitale og sociale medier' er dette temas fulde titel. Læs om de forskellige medier, og om hvad dagens medieforbrug gør ved sproget. Hvordan sms, chat og smileyer har udviklet sig mv.

Sprogteknologi

Sprogteknologi

Sprogteknologi gør det muligt at analysere, genkende eller producere menneskeligt sprog og bruges fx i talegenkendelse og maskinoversættelse. Læs om hvordan sprogteknologi egentlig virker.

Udtale

Udtale

Dansk udtale kan være svær at lære. Og forholdet mellem lyde og bogstaver er ikke enkelt. Læs om bogstavernes lyde og lydenes bogstaver, om lydskrift og om udtalefænomener som tryk, længde og stød mv.

Ungdomssprog

ungdomssporg

Ungdomssprog findes oftest hos de unge sprogbrugere, men næsten alle mennesker bruger indimellem ungdomssproglige træk i deres sprog. Læs mere om ungdomssprog, og bliv bl.a. klogere på multietnisk dansk og engelske låneord.

Æ, ø og å

æøå

Æ, ø og å bruges kun i enkelte af de skriftsprog der – som dansk – skrives med latinske bogstaver. Læs historien om æ, ø og å's veje ind i det danske skriftsprog, og se i hvilke andre sprog man bruger de tre bogstaver.