Du er her: Forside Temaer Ordsprog

Ordsprog

Lediggang er roden til alt ondt, siger et gammelt ordsprog. Derfor kaster vi os straks ud i et sprogtema om ordsprog og talemåder. Ordsprog og talemåder er en del af både tale- og skriftsproget, og de faste vendinger bruges flittigt af sprogbrugere i alle aldre
Uden mad og drikkeLediggang er roden til alt ondt, siger et gammelt ordsprog. Derfor kaster vi os straks ud i et sprogtema om ordsprog og talemåder. Ordsprog og talemåder er en del af både tale- og skriftsproget, og de faste vendinger bruges flittigt af sprogbrugere i alle aldre.

Men hvad skal vi med ordsprog i det 21. århundredes moderne samfund? Er ordsprogene ikke forældede, og bruges de ikke kun af ældre mennesker i pinlige festtaler eller til bedrevidende irettesættelse og belæring af den yngre generation? Er det ikke bare gamle støvede klicheer som gang på gang sniger sig ind i sproget uden at sprogbrugerne tænker nærmere over selve ordsproget eller dets indhold? Eller har ordsprogene også deres berettigelse i den moderne sprogbrug på grund af deres almengyldige indhold?

Man finder ordsprog i de fleste sprog verden over, og ofte eksisterer variationer af det samme ordsprog på flere forskellige sprog. Det samme tankeindhold udtrykkes ved brug af de forskellige sprogs forskellige ord og begreber. Tolke- og translatørtjenesten ved FN's hovedkvarter er eksempelvis i besiddelse af mere end 500.000 flersprogede ordsprog.

Og lad det være sagt med det samme: Ordsprogene lever i bedste velgående; både i aviser, i festtaler og i daglig tale. Nogle ordsprog er endda så indgroede i sproget at de mest kendte af dem ikke behøver at siges fuldt ud for at tilhørerne ved, hvad der refereres til. Eksempelvis ved de fleste sikkert godt at når en person siger ”først til mølle”, så refererer han eller hun til ordsproget Den der kommer først til mølle, får først malet. Og først til mølle-princip er endda med i Retskrivningsordbogen.

Topti over kendte ordsprog

Test dig selv
Test dit eget kendskab er til ordsprog under Quizzer og øvelser: Danske ordsprog

I 1987-88 undersøgte Peder Skyum Nielsen voksne danskeres kendskab til de forskellige typer af faste udtryk, og som resultat fremkom denne top 10 over de mest almindelige ordsprog.

 1. Den der kommer først til mølle, får først malet
 2. Man skal ikke kaste med sten når man selv bor i glashus
 3. Én fugl i hånden er bedre end ti på taget
 4. Tomme tønder buldrer mest
 5. Man skal ikke gå over åen efter vand
 6. Brændt barn skyr ilden
 7. Når katten er ude, spiller musene på bordet
 8. Liden tue kan vælte stort læs
 9. Lille og vågen er bedre end stor og doven
 10. Mange bække små gør en stor å

I dette tema kan du læse om hvad et ordsprog egentlig er for en størrelse, og hvordan ordsproget som sprogligt fænomen adskiller sig fra talemåder og andre faste forbindelser. Derudover kan du læse om hvordan ordsprogene er opstået, samt om hvilken rolle ordsprogene spiller i sproget i dag.

Kilder
 • Kristian Kristiansen: Danske Ordsprog. Talemåder · Mundheld · Mottoer, 2012.
 • Peder Skyum-Nielsen: Fyndord. Studier i kortformernes retorik, bind 1, 1992.

Disse artikler kunne måske også have interesse