Du er her: Forside Temaer Ungdomssprog

Ungdomssprog

Ungdomssprog er ofte uformelt og indeholder mange tabubelagte ord, engelske låneord, slangord osv. Det er ofte kilde til stor diskussion, især blandt ældre sprogbrugere
Ungdomssprog_forsidenUngdomssprog er ofte uformelt og indeholder mange tabubelagte ord, engelske låneord, slangord osv. Det er ofte kilde til stor diskussion, især blandt ældre sprogbrugere.
Indhold i dette sprogtema

Hvad er ungdomssprog?

Brugen af bandeord, slang og sms- og chatsprog findes også i ungdomssprog, men er sprogtemaer for sig selv. Læs mere om disse emner ved at følge linkene.

Dette sprogtema beskriver det som kaldes ungdomssprog. Ungdomssprog er ikke kun forbeholdt unge sprogbrugere. Næsten alle mennesker bruger indimellem ord og vendinger der kan beskrives som ungdomssproglige, men man finder dog oftest disse træk hos de unge. Ungdomssprog ændrer sig hele tiden, bl.a. gennem nye ord og vendinger. Dette skyldes at de unge ønsker at skille sig ud fra ældre sprogbrugere og fra tidligere tiders ungdomssprog.

En kilde til diskussion

Foto: xflickrx
Foto: xflickrx

En del voksne klager over at sproget forringes da de unge i dag taler mere utydeligt, bander mere og værre end tidligere og bruger unødvendigt mange engelske låneord. Der skrives jævnligt artikler om problemet som også ofte debatteres offentligt. Rapperen Niarn og forfatteren Hanne-Vibeke Holst har fx haft en meget omtalt debat om emnet i Politiken (2004).

Hvilket bandeord bruges mest, og hvad betyder nice? Test din viden om unges sprog.

Nogle mener dog at de unge ikke taler grovere i dag end tidligere, de bruger blot nogle andre ord. De unges sprog har altid forarget og været genstand for debat og kritik hos de voksne.

Ung identitet

De unge bruger bl.a. sproget til at skabe deres identitet, og de bruger nogle andre ord end tidligere. Ord som for de ældre generationer kan virke voldsomme. Derudover har de unge i dag flere muligheder for at kommunikere, bruge og udvikle sproget, bl.a. gennem elektroniske medier.

Unge behersker flere stilarter

Mange unge mener desuden selv at de fuldt ud er i stand til at skelne mellem hvornår man kan bruge de forskellige sproglige stilarter. De taler altså mest ungdomssprogligt med deres venner, fx ved at bande mere, og mindre ungdomssprogligt når de fx taler med deres bedsteforældre.

Kilder
  • Marianne Rathje: Generationssprog, 2010.
  • Rosalia Fenger og Jens Normann Jørgensen (red.): Sprogbrug og sociale relationer blandt unge, 2010.
  • Jens Normann Jørgensen og Pia Quist: Unges sprog, 2008.